- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 krople aromatu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 łyżek oleju
- saszetka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g wiórek kokosowych
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao, cukier zwykły/ trzcinowy zmieszany z cukrem waniliowym oraz sól. Następnie wlewamy olej, sok z cytryny, aromat oraz mleko sojowe. Wszystko miksujemy. Kruszymy 1 tabliczkę czekolady (najlepiej tłuczkiem lub wałkiem do ciasta) i wsypujemy ją wraz z wiórkami do zmiksowanego wcześniej ciasta, połowę drugiej tabliczki czekolady roztapiamy i robimy z niej polewę, która posłuży nam do ozdobienia ciasta. Następnie wylewamy ciasto do foremki, wcześniej posmarowanej olejem i pieczemy w temperaturze 175-180 stopni. Po ok 50 minutach wyciągamy ciasto. Gdy ostygnie ozdabiamy.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, czuć wtedy zamrożoną chrupiącą czekoladę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz