niedziela, 20 października 2013

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi i kawałkami czekolady

Składniki:
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 łyżek oleju
  • saszetka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao, cukier zwykły/ trzcinowy zmieszany z cukrem waniliowym oraz sól. Następnie wlewamy olej, sok z cytryny, aromat oraz mleko sojowe. Wszystko miksujemy. Kruszymy 1 tabliczkę czekolady (najlepiej tłuczkiem lub wałkiem do ciasta) i wsypujemy ją wraz z wiórkami do zmiksowanego wcześniej ciasta, połowę drugiej tabliczki czekolady roztapiamy i robimy z niej polewę, która posłuży nam do ozdobienia ciasta. Następnie wylewamy ciasto do foremki, wcześniej posmarowanej olejem i pieczemy w temperaturze 175-180 stopni. Po ok 50 minutach wyciągamy ciasto. Gdy ostygnie ozdabiamy.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, czuć wtedy zamrożoną chrupiącą czekoladę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz